שיטתם של ר' יוחנן ודייני דקיסרי בסוגיית חלון עגול (עירובין עו ע"א-ע"ב)

Authors

  • אורי צור
  • דוד גרבר

Keywords:

עירובין, חלון עגול, ר' יוחנן, דייני דקיסרי, רבנן דקיסרי

Abstract

המשנה במסכת עירובין (פ"ז מ"א) מתייחסת לחלון ריבועי הנמצא בין שתי חצרות לצורך עירוב חצרות. בסוגיה (עירובין עו ע"א-ע"ב) על המשנה הציעו את המימרה של ר' יוחנן העוסקת בנושא חלון עגול וצירפו אליה משא ומתן המקביל למשא ומתן בנושא סוכה העשויה ככבשן (סוכה ז ע"ב-ח ע"ב). לפי הדברים בסוף הסוגיה (עו ע"ב) משתמע כי דברי ר' יוחנן התבארו על פי שיטתם של דייני דקיסרי (או: רבנן דקיסרי).
מטרת מאמר זה היא לבחון את הביאורים השונים למימרה של ר' יוחנן ואת הבעיות העולות מביאורים אלה, ולנסות להגיע למסקנה אם ר' יוחנן טעה מתמטית בדבריו כדעות של חלק מהפרשנים, או שאין טעות מתמטית בדבריו ואפשר להבינם כנכונים מבחינה מתמטית כפי הסבריהם של פרשנים אחרים.

Published

2024-02-26

Issue

Section

מאמרים בעברית

How to Cite

שיטתם של ר’ יוחנן ודייני דקיסרי בסוגיית חלון עגול (עירובין עו ע"א-ע"ב). (2024). בכל דרכיך דעהו, 37, 59. https://biupress.org/index.php/bdd/article/view/115